Wedstrijdverslag: Tweede Divisie Arnhem

Het debuut van FM in de Tweede Divisie is een feit. In de Team Triathlon Arnhem werd meteen een mooie tiende plaats gehaald. David Hageman doet verslag.

De Team Triathlon Arnhem was een wedstrijd over een afstand van een achtste triathlon: 475 meter zwemmen – 20 km fietsen – 5 km hardlopen. Nadat in de ochtenduren de dames en heren recreantenteams van start waren gegaan, was het in de middag de beurt aan Peter Fick, Thijs Käfer, Sándor Öry en David Hageman om in de 2e Divisiewedstrijd de eer van de M.S.T.V. Ferro Mosae hoog te houden.

Het concept van de teamtriathlon was simpel: met zijn vieren tegelijk starten en de triathlon in teamverband volbrengen waarbij de tijd van het derde teamlid doorslaggevend is. Met andere woorden: het is toegestaan om één teamlid onderweg achter te laten in het geval van pech of groot conditieverschil met de andere teamleden. Hoewel ieder van ons team eigen kwaliteiten en tekortkomingen kende, ging men toch met het gevoel naar Arnhem redelijk op elkaar ingespeeld te zijn. In de week voor de wedstrijd was immers op de maandagavond nog specifiek op het fietsonderdeel getraind middels kop-over-kop rijden langs het Albertkanaal en op de donderdagavond was in het Geusseltbad nog even de zwemconditie gepeild met het doel een geschikt zwemtempo te vinden dat ook door de zwakste zwemmer goed kon worden volgehouden.

Peter en Thijs waren de meer ervaren triathleten van ons team met allebei al meerdere seizoenen triathlonervaring achter de rug. Sándor en David hadden vooraf respectievelijk weinig en geen ervaring binnen de wedstrijdsport. De intentie was om de triathlon gezamenlijk met zijn vieren te volbrengen. Het zwemtempo moest daarom worden aangepast aan het tempo van David (de zwakste zwemmer, maar wel een goede fietser en loper) en het fietstempo moest worden aangepast aan een tempo van Sándor (de zwakste fietser, maar wel een goede zwemmer en loper).

Om precies 13:18 uur zou aan ons team het startsein worden gegeven. De wedstrijd in Arnhem mocht terecht een stadstriathlon genoemd worden. Het zwemonderdeel werd gehouden in een openluchtzwembad, gelegen in de prachtige negentiende-eeuwse oud geld wijk Klarenbeek. Verder had de organisatie een schitterend fiets- en loopparcours uitgezet met relatief veel hoogtemeters in de heuvelachtige en bosrijke omgeving van Arnhem-Noord. Beide parcoursen moesten tweemaal overwonnen worden. Hoewel het kwik in het zwembadwater nog niet bepaald een aangename temperatuur bereikt had, was het prima weer met volop zon.

Na een minimale warming-up in het koude zwemwater kreeg ons team het teken om op te stellen voor de start. Het zwemonderdeel werd afgelegd in de strikte volgorde Thijs – David – Sándor – Peter. Bij ieder keerpunt werd door Thijs kort achterom gekeken om te kijken of het tempo niet te hoog lag. Dit bleek niet het geval en ondanks dat het tempo iets lager lag, kon na 19 baantjes vlot worden afgetikt en begon de run naar de transitiezone. Hier werden snel de helmen opgezet en vastgeklikt om de wedstrijd per fiets te vervolgen.

Eenmaal op de racefiets werd meteen flink snelheid gemaakt. Het idee was om op kop een stabiel tempo te rijden waarbij iedereen zou bijdragen naar vermogen. Sándor zou niet op kop hoeven komen maar achterin blijven hangen. Helaas lag het tempo al snel te hoog voor hem en moest hij lossen uit de groep. Nadat de overige leden een aantal keren hadden gewacht gaf Sándor bij het eerste keerpunt na 5 km aan dat het team maar zonder hem verder moest rijden met het oog op de te behalen eindtijd. Thijs, Peter en David besloten om met zijn drieën gas te geven. Er werd hard gereden en in het laatste deel van de tweede ronde werden zelfs nog twee teams ingehaald. Sándor zou de wedstrijd volbrengen in zijn eigen tempo.

In de transitiezone werden vervolgens helm en fiets ingeruild voor hardloopschoenen. Met zijn drieën werd zo hard mogelijk gelopen over een deels onverhard parcours. David en Peter pasten hun tempo aan op dat van Thijs die het zwaar had tijdens het lopen. Na een eindtijd van 1:05:03 kwamen de drie over de streep wat resulteerde in een nette 10e plaats in de einduitslag op een totaal van 23 teams uit regio Zuid (19e plaats op een totaal van 45 teams uit beide regio’s). Sándor kwam enkele minuten later binnen en had het looponderdeel nog goed doorstaan. De snelste tijd van de dag was 0:57:33 neergezet door het team van Hellas 3 uit Utrecht. Chapeau!

Na de wedstrijd werd gedoucht en kort geëvalueerd. We vonden zelf dat we een keurige eindtijd hadden neergezet voor de eerste wedstrijd van dit seizoen (zeker gezien het relatief onervaren team) met nog volop ruimte voor verbetering. Bovenal hadden we een erg gezellige dag gehad. Klaar dus om met een gerust hart uit te kijken naar de meer serieuzere wedstrijden later in het seizoen!

Dit vind je misschien ook leuk...