FM dames: Eredivisie wedstrijd Weert (tevens NK)

 Afgelopen zondag was de aftrap van het nieuwe seizoen eredivisie wedstrijden met gelijk het NK Olympische afstand in Weert. Met ons team waren we er klaar voor. Namens FM stond ik aan de start met vaste waarde Heleen Zandstra, nieuw lid en speedy loopster Sophie van der Most en de speciaal vanuit Zuid-Afrika overgekomen Marloes Verholt (dat houden we onszelf voor tenminste). Met de nieuwe regel dat maar 3 van de 4 starters meetellen voor het eindklassement hadden we vooraf een mooie tactiek bedacht: Sophie en Heleen zouden ongeveer gelijk uit het water komen in de tweede helft van het veld. Marloes zou zich af laten zakken om Sophie en Heleen zoveel mogelijk bij te staan en daarna uitstappen of de wedstrijd rustig uitlopen. Ikzelf zou wat verder naar voren uit het water komen en verder mijn eigen wedstrijd doen. Het zwemmen verliep volgens plan. Na 1500m zwemmen kwam ik als 7e het water uit, Marloes 5 minuten daarna als 30e, gevolgd door Sophie en iets later Heleen. Op de fiets liet Marloes zich afzakken tot ze Sophie tegenkwam. Heleen reed zichzelf van achteren terug naar de groep van Marloes en Sophie. Met zijn drieën konden ze zo goed samenwerken om de resterende 40km af te fietsen. Mijn fietsonderdeel verliep ook prima. Het gat met de eerste dames was snel gedicht en met de aansluiting van Pien Keulstra van achteruit vormden we een kopgroep van 6, waar ik samen met Pien en Ilona Eversdijk nog uit kon ontsnappen in de laatste ronde. Eenmaal op het loopparcours moest ik Pien laten gaan, maar het lukte wel om na 10km lopen de tweede plaats te behouden, wat betekende dat ik een zilveren medaille had gewonnen op het NK. Met veel aanmoedigingen van alle naar Weert gekomen FM-leden was dit absoluut een feestje. Heleen had een wat moeizame start met lopen, maar wist met een zeer sterke tweede helft nog een 38e plaats in de wacht te slepen. Voor Sophie verliep de wissel van het fietsen naar het lopen iets minder voorbarig, aangezien ze bij het afstappen met een salto de wisselzone in viel. Nadat ze flauw was gevallen betekende dit einde wedstrijd voor haar. Marloes had de laatste ronde op de fiets moeten lossen en reed nietsvermoedend naar de wisselzone toen ze hoorde dat ze alsnog flink aan de bak moest om de 10km toch zo goed mogelijk te volbrengen. Met steun van de FM leden langs de kant wist ze de finish te halen. Absoluut de held van de dag! Helaas kwamen we toch 1 puntje tekort om niet laatste te worden. Maar met iets minder pech en met onze troef Rani Skrabanja nog achter hand verwachten we in de komende wedstrijden toch beter te doen om degradatie te voorkomen. Op naar Amsterdam!

Groetjes Sarissa

 ______________________

English version:

Last Sunday was the kick-off of the new season ‘Eredivisie’ races for the women of FM in Weert. This race was also the Dutch championships Olympic Distance. Our team was ready to go. On behalf of FM I stood at the start with Heleen Zandstra, speedy runner Sophie van der Most and Marloes Verholt, who especially came over from her study in South Africa to race for us (that is what we tell ourselves at least). With the new rule that only 3 out of 4 starters count for the final ranking we came up with a nice tactic: Sophie and Heleen would be close to each other out of the water. Marloes would wait on the bike to work for Sophie and Heleen and then drop out on the run or finish the race in an easy pace. I was allowed to do my own race. At first, our plan worked perfectly. After 1500 meters of swimming I came out of the water in 7th place. Marloes exited in 30th place, followed by Sophie and a little later Heleen. On the bike Marloes waited for the group of Sophie. Heleen then rode herself to the group of Marloes and Sophie. The three worked together for the remaining 40km of the bike course. My bike part went fine as well. The gap with the first few girls was quickly closed down and with Pien Keulstra joining from behind we formed a leading group of six girls. In the last lap of 7km I managed to break away together with Pien and Ilona Eversdijk. Once on the run course, I had to let Pien go, but I managed to hold on for second at the end of the 10km run, which meant I had won a silver medal on the National championships. A lot of FM members travelled to Weert to cheer for us, which made coming across the line in second place even better. Heleen had a difficult start in the run, but with a strong second half of the race she managed to finish in 38th place. The transition from cycling to running went a little less smooth for Sophie who got of her bike with a somersault. She fainted and could not start her run, which meant that the race was over for her. Fortunately, she is ok now. Marloes dropped down in the final round of the bike leg and drove unsuspectingly to the transition area when she heard Sophie dropped out and she was now our 3rd member counting for the end result. She fought as hard as she could to accomplish her 10km run as good as possible. With a lot of cheers from the support crew she reached the finish line in 43th place. For sure the hero of the day! Unfortunately we still got one point short of not finishing in last place as a team. But with a little less bad luck and our biggest force Rani Skrabanja in our line up next time, we expect to do better in coming races and avoid degradation. On to Amsterdam!

See you soon, Sarissa

You may also like...